Biji-Demokrasi
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.


Umudumuz Demokrasi
 
AnasayfaGaleriLatest imagesAramaKayıt OlGiriş yap

 

 Dünya Basını: Ahmet Türk meydan okudu

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
Admin
Admin
Admin
Admin


Erkek
Mesaj Sayısı : 12
Yaş : 37
Nerden : kayseri
Kayıt tarihi : 02/03/09

Dünya Basını: Ahmet Türk meydan okudu Empty
MesajKonu: Dünya Basını: Ahmet Türk meydan okudu   Dünya Basını: Ahmet Türk meydan okudu EmptyPerş. Mart 19, 2009 2:48 pm

Dünya Basını: Ahmet Türk meydan okudu


DTP Eşbaşkanı Ahmet Türk'ün 21 Şubat Anadil Günü nedeniyle grup toplantısındaki konuşmasını Kürtçe yapması ve TRT'nin canlı yayınını kesmesi dünya basınında da geniş yankı uyandırdı. Dünya basını Türk'ün konuşmasını 'Türkçe tabusuna karşı meydan okudu' başlığıyla duyurdu.

DTP Eşbaşkanı Ahmet Türk'ün TBMM'deki grup toplantısında Kürtçe konuşma yapması ve grup toplantılarını canlı yayınlayan TRT'nin yayınını kesmesi CNN İnternetional, MSBSC, The New York Times ve The Washington Post'ta yer aldı. Verilen haberlerde Başbakan Erdoğan'ın Kürtçe konuşması ve devlet televizyonunun Kürtçe yayın yaptığı ancak yasalarda Kürtçe konuşmanın serbest olmadığına vurgu yapıldı. Yayınlarda parlamentoda Kürtçe yapılan konuşmanın DTP'nin kapatılmasına delil olarak gösterilebileceği yorumları da dikkat çekti.

CNN İnternational'in internet sitesinde haber 'Türk televizyonu siyasetçinin Kürtçe konuşmasını kesti' manşetiyle verdi. DTP'nin Kürt Partisi olarak tarif edildiği haberde, şunlar belirtildi: 'Kürt Partisi başı Ahmet Türk, bugün yaslarda yer almadığı halde parlamentoda yasadışı Kürtçe konuşma yaptı. Türkiye'nin ulusal kanalı 'kışkırtmaya neden olacağından dolayı' canlı yayını kesti. DTP Lideri Ahmet Türk konuşmasına çok dilli kültürün değerini anlatarak başladı. Türk, Kürtçenin Anayasa güvencisine alınmamasını kınadı. Türk, 'Bizim Türkçenin resmi dil olmasına bir itirazımız yok ancak talebimiz Kürt dili üzerindeki kısıtlamaların kaldırılması ve bu talebin insani bir talep olarak anlaşılmasıdır' dedi. Türk bundan sonra konuşmanın kalanını Kürtçe yaptı. Fakat TRT yayını kesti. TRT'nin yayınında 'Parlamento toplantılarında Kürtçenin dışında dil kullanılması Türkiye Cumhuriyeti Anayasası ve Siyasi Partiler Yasası'na aykırı olduğundan dolayı yayınımızı durdurmak zorunda kaldık' diye yayın kesildi ve özür diledi.'

Yaşanan durumu 'ironik' olarak değerlendiren CNN, 'Çünkü Türkiye'de yakınlarda yeni bir Kürtçe kanalı açıldı. Türk'te bu paradoksa dikkat çekti. Türk 'TRT 6'daki Kürtçe yayına rağmen bu dil için herhangi bir yasal koruma söz konusu değildir. Politikacıların cezalandırıldığını fakat bunun yanında Recep Tayip Erdoğan kendi seçim gezilerinde Kürtçe konuşabiliyor. Böylece Kürtçe Kürtler için yasak, iktidar için serbest' dedi. Olay 29 Mart'ta yapılacak seçimin hemen öncesinden rekabeti hızlandırdı. Yorumcular, DTP'nin geleneksel olarak kabul edildiği Güneydoğuda AKP'nin oy kazanmak için bu açılımları yaptığını belirtiyor. Kürt dili kanalını başlatması da sadece bir tarihsel gelişme değil aynı zamanda Türkiye Cumhuriyetinin on yıllardır resmi olarak ret ettiği ve dağ Türk'ü olarak isimlendirilen Kürtlerin kabul edilişidir. İktidar Güneydoğu'da oy kazanmak için bunu yaptı. O nedenle hükümet Kürtçe konuşma yaptı' diye yorumladı.

MSNBC ise 'Ahmet Türk yasaya meydan okudu' manşetini kullandı. UNESCO'nun Anadil Haftası'nda Kürt politikacının parlamentoda yasa yapıcılara karşı Kürtçe konuştuğu ifade edilen haberde, 'Kürt parlamenter Kürtçe konuştu. Devlet televizyonu canlı yayını birden bire kesti. DTP taraftarları çılgınca alkışlarken, diğer parlamento üyelerinin ise kızgın olduğu görüldü. Parlamento Başkanı Köksal Toptan, 'Anadil Türkçedir bu yazılı yasamız ve anayasamızdır. Bu toplantı Türkçe sürdürülmek zorundadır' dedi. Türk'ün Kürtçe konuşması 29 Mart'taki yerel seçim tansiyonunu yükselteceğe benziyor. Ayrıca savcılar bunu Kürt isyancılarla aralarında bağ olduğu suçlamasıyla DTP'nin kapatılması için delil olarak ta kullanabilirler. Türkiye Anayasasında, siyasi partiler kanunda, parlamentoda, okullarda ve diğer resmi yerlerde Kürtçe konuşmak yasak. DTP Başkanı Türk, birkaç dakika Türkçe konuştu. Türk, anadil günün kutlamak için ve kültürel farklılığı ve çok dilliliğin değerini korumak için Kürtçe konuştu. Devlet televizyonu TRT birden bire yayını kesti. Türk, Türkiye'de kendini dilin yasak olduğu utancından kurtarılması gerektiğini ve Kürtçe yasağın kaldırılması ve Kürtçenin kullanılmasını istemenin doğal bir talep olduğunu söyledi. Kürt ağırlıklı Güneydoğu'da DTP orda daha çok oy alıyor aynı zamanda da Recep Tayip Erdoğan'ın İslam kökenli partisiyle yarışıyor' ifadelerine yer verildi.

Kürtçenin 1990'lı yıllarda da yasaklı olduğu, AB baskısından dolayı 2002 yılında Kürtçe müziğin serbest kaldığı ifade edilen haberde, Kürtçe eğitimin halen yasaklı olduğu vurgulandı. Leyla Zana'nın 1990'larda parlamentoda Kürtçe yaptığı konuşmaya ve cezaevinde yatmasının hatırlatıldığı haberde, parlamenterlerin nabızlarını da verdi.

Newyork Times: Kürtçe konuşarak meydan okudu

New York Times, 'Kürt'ün konuşması Türkçe tabusuna meydan okudu' manşetiyle verdiği haberde şöyle denildi: 'Uzun süredir ayrılma korkusundan baskı yapılan Kürt azınlığın bulunduğu Türkiye'de bu sadece tabuları değil, yasaları da çiğneme anlamına geliyor. Devlet televizyonu canlı yayını kesti. İkinci defa Türkiye parlamentosunda böyle bir konuşma yapıldı. Leyla Zana da 1991'de konuşmuştu ve on yıl cezaevinde yatmıştı. Nüfusunun 5'te biri Kürt olan Türkiye'de uzun yıllardır Kürt problemi var.'

The Washington Post ise konu ile ilgili iki haber verdi. Ahmet Türk'ün fotosunun altında 'Kürt Partisi Lideri Ahmet Türk, parlamentoda kendi üyeleriyle Kürtçe konuşarak meydan okudu. Bu durum Kürt isyancılarla bağlantılı olduğu iddiasıyla kapatılma davası görülen DTP için delil olarak kullanılabilir' haberi verildi. Haber Associated Press'e (AP) dayandırıldı.

Aynı gazetenin internet sitesinde ayrıca Suzan Fraser imzasıyla bir köşe yazısı yayınlandı. Burada 'Türkiye'de Kürtçe konuşan politikacı yasaya meydan okudu' başlığı kullanıldı. Yazıda, Kürt politikacının Kürtçe konuşarak yasaya meydan okuduğu, devlet televizyonunun canlı yayını kestiği, Kürtçe konuşmayı serbest bırakılması için bir sürü yasa tasarısı çıkarılmasının fayda etmediği, kanal açılmasına rağmen parlamentoda konuşmanın önünün açılmadığı belirtildi. Haberde ayrıca Leyla Zana'nın parlamentoda Kürtçe yaptığı konuşma hatırlatılarak, Kürtçe konuşmanın geçen seferki gibi cezaevine girme gerekçesi olmayacağı ama partinin kapanmasına gerekçe olabileceği belirtildi. Haberde Erdoğan'ın Kürtçe konuşma yaptığına da vurgu yapıldı.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
http://dengekurdi.yetkinforum.com
 
Dünya Basını: Ahmet Türk meydan okudu
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-
» Türk Telekom'un Yeni Sloganları
» SYN:AHMET KAYA ABİMİZ DEN (BaHtİyAR)
» SYN:AHMET KAYA (AğLaDıKçA)Güzel bir ses
» SYN:AHMET KAYA (Kum Gibi)SAYGIYLA ANIYORUZ..!
» SYN.AHMET KAYA(ŞaFaK TüRkÜsÜ)SAYGIYLA ANIYORUZ..! (biji_nuri)

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
Biji-Demokrasi :: www.dengekurdi.yetkinforum.com :: Güncel Haberler-
Buraya geçin: